06-41959844sylvia@weight-and-see.nl
FacebookTwitterInstagramLinkedin
Weight and SeeWeight and See
Weight and See
leefstijlcoach duurzame inzetbaarheid, vitaliteit, gezondheid, gewichtsconsulent, afvallen
  • Over mij
    • Mijn visie en hoe ik u kan helpen
  • ACTIVITEITENAGENDA
  • Blog en Laatste Nieuws
  • Contact
 
  • Over mij
    • Mijn visie en hoe ik u kan helpen
  • ACTIVITEITENAGENDA
  • Blog en Laatste Nieuws
  • Contact

Weet jij wel wat ik doe?

januari 31, 2018weet jij wel wat ik doe als leefstijlcoach?Door Sylvia Schoofs

gedrag

De Leefstijlcoach onder de loep.

Leefstijlcoaching bestaat uit verschillende onderdelen. Onderdelen die er voor moeten zorgen dat je zo lang mogelijk gezond en vitaal blijft en om ziekte te voorkomen of in ieder geval uit te stellen.

Je komt bij de leefstijlcoach niet per se om af te vallen maar om te kijken of de basis van jouw leefstijl voor ten minste 80% van de tijd ok is of dat er nog het een en ander valt te verbeteren. Je wilt namelijk zo lang mogelijk klachtenvrij en gezond door het leven gaan en gezond oud worden.

Dat kan dus ook om personen gaan die misschien niet te zwaar zijn, maar waarbij hun gezondheid wel voor verbetering vatbaar is. Misschien kun je wel wat meer energie gebruiken, zou je wat beter willen slapen en heb je wat lichamelijke klachten die met het verbeteren van de leefstijl opgelost kunnen worden.

Bij het verbeteren van de leefstijl wordt onder andere naar de voeding gekeken. Wordt er voldoende groente en fruit gegeten, bestaat de voeding uit voldoende vezels, zijn de verhoudingen goed en kloppen de hoeveelheden, krijgt de persoon in kwestie voldoende brandstof binnen of eet hij of zij juist te weinig? Krijgt hij of zij een overdaad aan suikers binnen, etc. etc.

Met eenvoudige stappen die helemaal niet zo ingrijpend zijn worden kleine aanpassingen gedaan die al binnen een paar weken resultaat opleveren. Bijvoorbeeld door de witte pasta te vervangen door een volkorenvariant, voornamelijk te kiezen voor volkorenbrood, het skippen van frisdranken en vruchtensappen, vaker afwisselen tussen vlees, vis, peulvruchten en noten en betere alternatieven bedenken voor de tussendoortjes. Om maar wat te noemen.

Is er sprake van overgewicht, dan is een logisch gevolg van het verbeteren van de leefstijl dat je afvalt!

Dat maakt meteen dat je op een veel meer ontspannen wijze met afvallen en leefstijlverandering kunt omgaan. Natuurlijk. Het merendeel van de cliënten, meestal vrouwen, die bij mij komen, komen in eerste instantie omdat zij willen afvallen! Ik richt mij dan niet op die frustrerende kilo’s in het bijzonder maar kijk hoe we met kleine stapjes verbeteringen kunnen aanbrengen in de leefstijl. En daarvan is voeding dus slechts een onderdeel.

Ik weet dat als je dát doet, de cliënt óók gaat afvallen. Ik verleg de focus en dat geeft minder frustratie en voorkomt een ongezonde obsessie voor de weegschaal.

Het tweede uitgangspunt wat wordt meegenomen bij een gezonde leefstijl is beweging. Bewegingsarmoede brengt serieuze gezondheidsrisico’s met zich mee. Er valt dan ook niet aan te ontkomen om beweging onderdeel te laten uitmaken van jouw dagelijkse routine.

Ik heb het hier dan niet over je ‘suf’ sporten in de sportschool maar een dagelijkse portie beweging die voor iedereen is in te passen in de dagelijkse routine. Even een ommetje maken in je lunchpauze, wat vaker op de fiets naar je werk en ook eens een lekkere verfrissende zondagochtend-wandeling in het bos of over het strand. En vergeet bij langdurig achterelkaar zitten niet om elk uur even uit je stoel te komen, op kantoor, maar óók thuis!. Even de benen rekken en strekken en de kamer heen en weer lopen.

Het derde onderdeel van leefstijl is een goede balans tussen stress en ontspanning. Stress blijkt een alles bepalende factor voor heel veel zaken. Indien afvallen gewenst is, kan een flinke portie aanhoudende stress heel wat roet in het eten gooien. Stress zet het lichaam letterlijk vast. Je valt niet of nauwelijks af, je raakt gefrustreerd en dat geeft nog meer stress. Het is dus echt belangrijk dat je ‘iets’ met die stress doet. De frustratie die je ervaart zorgt vaak weer voor een nauwere focus waardoor je het complete plaatje niet meer ziet en die nauwere focus zorgt zelfs voor nog méér stress. Zeker bij vrouwen omdat vrouwen stress anders verwerken en op een andere manier (horen te) focussen in vergelijking met mannen.

Uiteindelijk is leefstijlverandering niets anders dan gedragsverandering. Je hebt jezelf slechte gewoontes aangeleerd. Slechte voedingsgewoontes bijvoorbeeld. Uit gemak, uit een gevoel van onvrede, uit stress.

Die slechte gewoontes willen we nu vervangen door gewoontes die beter voor je (geestelijke) gezondheid zijn. Daar is training van nieuw gedrag voor nodig, zodanig dat het nieuwe gedrag een gewoonte wordt. Dat bereik je door consequent en consistent te zijn bij het ontwikkelen van nieuw gedrag waarmee ik bedoel dat je aanhoudend en volhardend hierin bent en een vast patroon volgt (dus niet af en toe het nieuwe gedrag toepassen want dan kan het zich niet ontwikkelen tot een gewoonte). Het duurt een tijdje voordat nieuw gedrag een nieuwe aangeleerde gewoonte wordt.

Een leefstijlcoach is dus eigenlijk meer een gedragscoach die ook nog eens veel kennis heeft van voeding, beweging, stress etc. Als gedragscoach richt zij zich op het veranderen van gedrag bij het ontwikkelen van een gezondere leefstijl. Vitaliteit en gezondheid is haar specialiteit als gedragscoach en daar heeft ze ook voor geleerd.

Gedrag kun je bewust beïnvloeden en sturen. Gedrag wordt ook onbewust aangestuurd. Uit gedrag komen weer emoties voort en emoties beïnvloeden weer je gedrag. Als dit om negatieve emoties gaat, kunnen die behoorlijk in de weg gaan zitten bij het aanleren van nieuw gedrag.

Tegenwoordig hoor je veel over mindfullness. Mindfullness houdt in dat jij je er bewust van bent welke woorden je gebruikt en welke gedachten jij hebt. Vervolgens leer hoe je negatieve woorden maar ook gedachten kunt ombuigen naar positieve woorden en gedachten.

Bijvoorbeeld: ik ben aan de lijn wordt dan: ik mag gedoseerd genieten. Voel je hoe veel vriendelijker dit klinkt? Ook suggereren de gekozen woorden en de samenstelling van de zin dat er ruimte overblijft om te snoepen terwijl ik ben aan de lijn veel meer klinkt als een beperking en iets wat niet prettig is.

Je kunt bij mindfullness nog een stap verder gaan en aan een toekomstige positieve situatie denken. Dat doe je bijvoorbeeld met affirmaties waarbij je die dagelijks herhaalt. Bijvoorbeeld: ik ben mooi en slank. Ook al ben je nog 20 kilo zwaarder dan je zou willen en vindt jij jezelf eigenlijk helemaal niet zo mooi, dan kun je jezelf mooi en slank denken door het alvast elke dag tien keer tegen jezelf in de spiegel te zeggen. Uiteraard in combinatie met het verbeteren van je voedingspatroon en het toevoegen van beweging aan je dagelijkse ritme etc.

Ik let in mijn coaching dus heel erg op woordgebruik en we werken daar dus ook aan.

Mindfullness biedt zeker handvatten. Het vergt echter wel behoorlijk wat training. Je moet je er voortdurend van bewust zijn wat er uit je mond komt en wat je over jezelf denkt en daar steeds een positieve tegenhanger voor bedenken. Het duurt ook een behoorlijke tijd voordat je automatisch zo gaat denken, zeker als de emoties en de gedachten heel diep zitten.

Daar zit meteen het probleem. Je kunt heel hard elke dag tegen je zelf roepen dat je mooi en slank bent, als je het niet zo voelt, dan gaat er niets gebeuren. Dan helpt ook een affirmatie niet om je – letterlijk – op andere gedachten te brengen.

De woordkeuze en gedachten van de cliënt en hoe hij of zij tegen zichzelf aankijkt bepalen heel sterk de ruimte die zij zichzelf geeft voor het succes van haar acties.

Dáár ligt meteen de basis van de oplossing. Als we dát positief kunnen veranderen, dan ligt de weg open om jouw complete leefstijl aan te pakken.

Bij het bouwen van een huis begin je ook niet met het dak!

Ik kan dat patroon van negatieve gedachten over jezelf, overtuigingen dat het jou toch niet lukt en blokkades als angst om te mislukken met jou doorbreken door middel van een aanpak die baanbrekend is.

Zullen we samen aan jouw huis gaan bouwen?

Ik bied jou een uniek programma dat je bij geen van mijn collega’s zult vinden waardoor ik jou het beste resultaat kan beloven.

Laten we eens afspreken hoe dat unieke programma er uit kan zien voor jou en laat 2018 voor jou ook een jaar zijn met het beste resultaat.

sylvia@weight-and-see.nl / 06-41959844

premade-image-21

Nu in je inbox

Meld je nu aan en mis geen waardevolle tips en ontvang meteen het gratis e-book met bruikbare tips. 

You have Successfully Subscribed!

Blogposts en Nieuws
  • Afscheid nemen van Weight & See
    mei 2, 2018
  • Weet jij wel wat ik doe?
    januari 31, 2018
  • (re)Style your Life!
    januari 12, 2018
  • Het verhaal van Roos
    november 14, 2017
  • Antwoorden van de duurzaamheidsquiz MVO Festival dinsdag 10 oktober 2017
    oktober 12, 2017
  • Schijf van Vijf: vriend of vijand?
    augustus 1, 2017
Contact gegevens

Weight & See
Sylvia Schoofs
Kramerstraat 152G
3067 RH ROTTERDAM ALEXANDER

Mobiel: +31 6 419 598 44

E-mail: info@weight-and-see.nl
http://weight-and-see.nl/

    

Blogposts
  • Afscheid nemen van Weight & See
    mei 2, 2018
  • Weet jij wel wat ik doe?
    januari 31, 2018
  • (re)Style your Life!
    januari 12, 2018
  • Het verhaal van Roos
    november 14, 2017
Tweets door @weight_and_see
© 2016 Weight & See | Algemene Voorwaarden

Webdevelopment door Vincent Sparreboom van Promedia Dot Org.