Reden 1: We schatten ons zelf te positief in
In 2015 geloofde 75% van de Nederlandse bevolking oprecht dat hij/zij voldoende groente at. In werkelijkheid haalde slechts 5% de richtlijn. In oktober 2016, bijna een jaar na de lancering van de nieuwe Schijf van Vijf, volgde uit een nieuw onderzoek dat slechts 2% de nieuwe en huidige richtlijn haalt van 250 gram per dag. Gemiddeld krijgen we slechts de helft van de richtlijn binnen (127 gram)!
Reden 2: Onze kennis is verouderd of we zijn simpelweg niet op de hoogte
We beschikken niet of niet meer over de juiste informatie en baseren ons op verouderde informatie. Zo weten nog veel te weinig mensen dat de richtlijn om groente te eten met de nieuwe Schijf van Vijf van 200 gram is opgeschroefd naar 250 gram. Vaak is ook niet bekend dat het glas versgeperste jus d’orange niet meer in de nieuwe Schijf van Vijf thuishoort vanwege de vele suikers. TomTom raakt in de war wanneer je over een nieuw aangelegde weg rijdt. Het staat niet in zijn systeem. Er heeft immers geen ‘update’ plaatsgevonden. Je zou er nog bijna een ongeluk van krijgen ook.
Reden 3: We interpreteren informatie lang niet altijd juist
Als we al over de goede informatie beschikken is het vervolgens belangrijk dat die informatie ook op de juiste manier geïnterpreteerd wordt. Dat is soms moeilijker dan het lijkt en daar heb je nu juist een expert voor nodig! Een voorbeeld: tegenwoordig kunnen we allemaal onze voeding invoeren in een app op je telefoon. Maar het blijft een apparaat. Dat betekent dat je nog altijd zelf zal moeten blijven nadenken. Zo kan bij de waardes van de hoeveelheden koolhydraten het programma vinden dat je inname OK is, maar zo’n meetprogramma houdt geen rekening met de samenstelling van die koolhydraten. Koolhydraten zijn een verzamelnaam voor alle suikers. Dus ook de suikers uit koeken en dergelijke worden hierbij opgeteld en geven daarmee gauw een vertekend beeld. Dus bedenk: waar bestaan mijn koolhydraten uit. We moeten dus altijd nog zelf blijven nadenken en op blijven letten. Het is net als met een navigatiesysteem. Die kan wel roepen dat je rechtdoor moet, maar als er een wegversperring is, zal je toch echt een andere route moeten nemen. Daar is voor nodig dat je de omleidingsborden moet kennen (moet interpreteren; wat betekenen de letters?) om te weten hoe je ze moet volgen om op de juiste bestemming te komen. Anders raak je toch nog ver(der) van huis.
Reden 4: We gaan af op de verkeerde informatie: wie is deskundig en wie niet?
Belangrijk is ook dat je weet bij wie jij de kennis haalt. Wie zegt wat en heeft degene voldoende recht van spreken of is het een zogenaamde ‘dieetgoeroe’ die eigenlijk de ballen verstand van voeding en leefstijl heeft? Er is een ‘overkill’ aan informatie en het is voor een leek lastig om te kunnen doorgronden welke informatie juist is. Een gewichtsconsulent kan dat wél.
Reden 5: We richten ons op de verkeerde dingen
Afvallen en een leefstijlverandering inzetten met blijvend resultaat gaat veel verder dan alleen je glaasje wijn weglaten, niet snoepen of te zeggen; tja, maar ik moet ook meer bewegen! Het gaat altijd om het totaalplaatje. Een optelsom van factoren over een langere periode. Het gaat dus ook nooit om één enkel voedingsmiddel maar over het algehele voedingspatroon in combinatie met de leefstijl en dagelijkse routines. En ook die is best lastig voor een leek, om dat hele plaatje in het juiste perspectief te blijven zien. Ook in het zo maar volgen van bepaalde stromingen of hypes zoals bijvoorbeeld het weglaten van koolhydraten schuilt een gevaar. Want als je wat weglaat, moet er ook wat voor terug in de plaats komen wat minstens zo volwaardig is qua voedingswaarden.
Reden 6: We zijn kampioen ons zelf voor de gek houden, dan hoeven we niet in actie te komen
We beschikken over een reptielenbrein dat het liefst zo lui mogelijk is en elke mogelijke oplossing waar ‘beweging’ in zit of wat enige moeite, dus energie kost (een verandering kost namelijk energie), zal proberen te saboteren. Zo had een cliënt van mij de pizza niet geplaats in de categorie met voedingsmiddelen die niet in de Schijf van Vijf staan. Toen ik haar daar op wees, riep ze “maar daar zitten toch groentes op”? Tja, eigenlijk is daar nog niet eens een speld tussen te krijgen ook! Zo vinden we ook dat we ons mogen belonen als we ons uit de naad hebben gesport. Als je dat vervolgens doet met die aanlokkelijke Mars dan draag je dus gewoon water naar de zee. Daarnaast kun jij jezelf afvragen of het überhaupt handig is om jezelf te belonen met zaken die we beter kunnen vermijden of waar we in elk geval beter niet te vaak en niet te veel van zouden moeten eten. Ik hoor ook wel eens: Ja maar we worden wél allemaal ouder! Ja, dat is zo. Maar dat is toch echt niet vanwege ons fantastische voedings- en bewegingspatroon. We zijn in staat ziektes ontstaan uit ziektekiemen te bestrijden en beschikken over een betere hygiëne. Daarom worden we ouder, maar wél met de nodige gebreken en welvaartsziekten. Al die chronische ziekten zijn een gevolg zijn van een structureel slecht voedingspatroon. Het bewijs zie ik wekelijks voorbij komen. Een enkeling doet het echt goed met zijn/haar voeding. Ze zijn op één hand te tellen. Treurig maar waar. Een handjevol doet het redelijk/best goed. Maar ook die zijn zwaar in de minderheid.
Reden 7: We laten ons verleiden en misleiden en hebben het niet eens door
Fabrikanten zijn slechts gericht op één ding en dat is jou hun product verkopen. We gaan af op een ‘fancy’ verpakking en versiersels op het product. Ook het woordgebruik van de fabrikant zet ons vaak op het verkeerde been. Ga dus niet af op mooie plaatjes en woordgebruik maar kijk op het etiket voor de juiste informatie. Wat is een betere keuze? Vergelijk maar eens de volkorencracker van Wasa met de oerknacker van Bolletje die óók boordenvol volkoren zit en versierd is met zaden en pitten. De verpakking spreekt aan en dat ‘Oer’ ja dat klinkt hè! Dan ziet die van Wasa er maar saai uit, zowel de verpakking als de cracker zelf. Toch is dat de betere keuze. Zo bevat de Wasa knacker niet alleen 2x zoveel vezels, de knacker bevat ook nog eens 60% minder suiker dan die oerknacker van Bolletje. In beide opzichten is die van Wasa dus een betere keuze. En wat dacht je van een plak volkoren ontbijtkoek? Echt heel veel beter dan het ‘gewone’ exemplaar? Neem de proef op de som en vergelijk. Neem niet zo maar wat aan.
En daarom: blijf niet langer aanmodderen en laat mij jou de weg wijzen!